HVZ – 11. jesenski stručni skup vatrogasaca u Opatiji 27.11.2020

Objavljeno v Dogodki, Javni dogodki | Komentarji so izklopljeni za HVZ – 11. jesenski stručni skup vatrogasaca u Opatiji 27.11.2020

2. in 3. novinarska konferenca (Šapjane 20.10.2020; Karlovac 22.10.2020)

Objave v povezavi z izvedenim 8. skupnim usposabljanjem na Reki – Šapjane (20.10.2020):

 1. https://magazin.hrt.hr/668266/price-iz-hrvatske/vatrogasna-vjezba-u-slucaju-nuklearne-opasnosti
 2. https://www.glasistre.hr/hrvatska/kod-rijeke-vjezba-vatrogasaca-u-slucaju-radioloske-nesrece-674192
 3. https://riportal.net.hr/foto-zlu-ne-trebalo-30-vatrogasaca-u-sapjanama-odrzalo-vjezbu-u-slucaju-nuklearne-ili-radioloske-nesrece/
 4. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/foto-video-sto-ako-se-sutra-prevrne-automobil-s-radioaktivinim-materijalom-vatrogasci-pokazali-kako-sanirati-incident-foto-20201020

Objave v povezavi z izvedenim 9. skupnim usposabljanjem v Karlovcu (22.10.2020):

 1. https://www.glasistre.hr/hrvatska/kod-rijeke-vjezba-vatrogasaca-u-slucaju-radioloske-nesrece-674192
 2. https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/sve-je-spremno-za-zajednicku-vjezbu-hrvatske-i-slovenije-u-slucaju-nuklearnog-incidenta-u-pogranicnom-podrucju-1051771
 3. https://net.hr/danas/hrvatska/zajednicki-sustav-intervencije-hrvatski-i-slovenski-vatrogasci-imat-ce-vjezbu-za-slucaj-nuklearnog-dogadaja/
 4. https://karlovacki.hr/projekt-enras-vatrogasci-na-vjezbi-pokazali-kako-se-nose-s-intervencijama-s-opasnim-zracenjima/
 5. http://www.vzkz.hr/1/v/887/Zavrsna-vjezba-u-sklopu-projekta-ENRAS/
 6. https://www.glasistre.hr/kronika/u-karlovcu-vjezba-za-slucaj-nuklearne-ili-radioloske-nesrece-674720
 7. https://www.glasistre.hr/hrvatska/vjezba-slovenskih-i-hrvatski-vatrogasaca-za-slucaj-nuklearnog-dogadaja-673977
 8. https://radio-mreznica.hr/vatrogasna-vjezba-na-jamadolu-ionizirajuca-zracenja-cesto-produ-ispod-radara-jer-vatrogasci-nemaju-opremu/
 9. https://direktno.hr/domovina/slovenski-i-hrvatski-vatrogasci-vjezbaju-slucaj-nuklearnog-dogadaja-211115/
 10. https://prigorski.hr/vatrogasci-uspjesno-savladali-mjere-zastite-od-radioloske-nesrece/Objavljeno v Dogodki, Javni dogodki | Komentarji so izklopljeni za 2. in 3. novinarska konferenca (Šapjane 20.10.2020; Karlovac 22.10.2020)

Obvestilo o devetem skupnem terenskem usposabljanju intervencijskih enot v okviru projekta ENRAS

V okviru čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško so partnerji na projektu ENRAS (ENsuring RAdiation Safety) – ki se izvaja v okviru programa INTERREG V-A SLOVENIJA-HRVAŠKA 2014-2020 – 22.10.2020 v Karlovcu izvedli deveto in zadnje skupno terensko usposabljanje gasilskih intervencijskih enot za čezmejno posredovanje v primeru jedrskih in radioloških nesreč.

Usposabljanje je bilo izvedeno na lokaciji Jamadol v Karlovcu (Hrvaška). Sodelovalo je 19 udeležencev iz 6 intervencijskih enot (samo iz Hrvaške, zaradi posledic omejitev COVID-19)), ki so uspešno preizkusili svoje znanje v treh različnih interventnih scenarijih (vajah), s katerimi so organizatorji vaje skušali kar najbolje simulirati razmere, v kakršnih bi se gasilci lahko srečali z nevarnostjo radioaktivnega sevanja pri svojem rednem delu. V prvem scenariju so demonstrirali varno posredovanje pri reševanju iz ponesrečenega vozila, ki je prevažalo radioaktivni vir. Sledilo je gašenje požara, do katerega je prišlo pri izvajanju industrijske radiografije, pri zadnji vaji pa so morali zaustaviti iztekanje radioaktivne tekočine iz soda.  Pri vseh treh vajah so morali udeleženci pokazati zadovoljivo znanje glede uporabe merilnikov radioaktivnega sevanja, optimizirati delo zaradi osebne zaščite ter poskrbeti za zaščito prebivalstva in okolja.

Poleg pripadnikov intervencijskih enot so se skupne vaje udeležili tudi predstavniki partnerja v projektu ENRAS (IMI), ki so sodelovali kot organizatorji dogodka.

Izvedeno skupno terensko usposabljanje v Karlovcu je bilo zadnje, deveto od predvidenih devetih skupnih terenskih usposabljanj slovenskih in hrvaških intervencijskih enot, ki naj bi bile izvedene med junijem 2019 in novembrom 2020. Na vsaki skupni vaji bodo sodelovale tiste intervencijske ekipe čezmejnega območja, ki bodo v času med dvema vajama opravile posebej strukturirano individualno terensko usposabljanje.

V okviru skupnih čezmejnih vaj intervencijskih ekip bo usposobljenih najmanj 240 članov iz 60 intervencijskih enot, ki se bodo dodatno usposobili za uporabo merilnikov hitrosti doze ionizirajočega sevanja in interpretacijo izmerjenih podatkov, na podlagi rezultatov pa bodo pravilno postopali za varno delo pri intervenciji v primeru jedrske in radiološke nesreče.

Na podlagi skupnih vaj bo v okviru projekta ENRAS nato pripravljen program rednih skupnih čezmejnih usposabljanj za vse intervencijske enote z namenom vzdrževanja doseženega nivoja usposobljenosti in izobraževanja novih inštruktorjev tudi po zaključku projekta.

Objavljeno v Projektni dosežki, Usposabljanja | Komentarji so izklopljeni za Obvestilo o devetem skupnem terenskem usposabljanju intervencijskih enot v okviru projekta ENRAS

Obvestilo o osmem skupnem terenskem usposabljanju intervencijskih enot v okviru projekta ENRAS

V okviru čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško so partnerji na projektu ENRAS (ENsuring RAdiation Safety) – ki se izvaja v okviru programa INTERREG V-A SLOVENIJA-HRVAŠKA 2014-2020 – 20.10.2020 v Šapjanah (Reka) izvedli osmo skupno terensko usposabljanje gasilskih intervencijskih enot za čezmejno posredovanje v primeru jedrskih in radioloških nesreč.

Usposabljanje je bilo izvedeno na lokaciji Gasilsko vadbenega centra v Šapjanah (Hrvaška). Sodelovalo je 30 udeležencev iz 13 intervencijskih enot (samo iz Hrvaške, zaradi posledic omejitev COVID-19), ki so uspešno preizkusili svoje znanje v treh različnih interventnih scenarijih (vajah), s katerimi so organizatorji vaje skušali kar najbolje simulirati razmere, v kakršnih bi se gasilci lahko srečali z nevarnostjo radioaktivnega sevanja pri svojem rednem delu. V prvem scenariju so demonstrirali varno posredovanje pri reševanju iz ponesrečenega vozila, ki je prevažalo radioaktivni vir. Sledilo je gašenje požara, do katerega je prišlo pri izvajanju industrijske radiografije, pri zadnji vaji pa so morali zaustaviti iztekanje radioaktivne tekočine iz soda. Pri vseh treh vajah so morali udeleženci pokazati zadovoljivo znanje glede uporabe merilnikov radioaktivnega sevanja, optimizirati delo zaradi osebne zaščite ter poskrbeti za zaščito prebivalstva in okolja.

Poleg pripadnikov intervencijskih enot so se skupne vaje udeležili tudi predstavniki partnerja v projektu ENRAS (IMI), ki so sodelovali kot organizatorji dogodka.

Izvedeno skupno terensko usposabljanje v Šapjanah je bilo osmo od predvidenih devetih skupnih terenskih usposabljanj slovenskih in hrvaških intervencijskih enot, ki naj bi bile izvedene med junijem 2019 in novembrom 2020. Na vsaki skupni vaji bodo sodelovale tiste intervencijske ekipe čezmejnega območja, ki bodo v času med dvema vajama opravile posebej strukturirano individualno terensko usposabljanje.

V okviru skupnih čezmejnih vaj intervencijskih ekip bo usposobljenih najmanj 240 članov iz 60 intervencijskih enot, ki se bodo dodatno usposobili za uporabo merilnikov hitrosti doze ionizirajočega sevanja in interpretacijo izmerjenih podatkov, na podlagi rezultatov pa bodo pravilno postopali za varno delo pri intervenciji v primeru jedrske in radiološke nesreče.

Na podlagi skupnih vaj bo v okviru projekta ENRAS nato pripravljen program rednih skupnih čezmejnih usposabljanj za vse intervencijske enote z namenom vzdrževanja doseženega nivoja usposobljenosti in izobraževanja novih inštruktorjev tudi po zaključku projekta.

Objavljeno v Projektni dosežki, Usposabljanja | Komentarji so izklopljeni za Obvestilo o osmem skupnem terenskem usposabljanju intervencijskih enot v okviru projekta ENRAS

Obvestilo o sedmem skupnem terenskem usposabljanju intervencijskih enot v okviru projekta ENRAS

V okviru čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško so partnerji na projektu ENRAS (ENsuring RAdiation Safety) – ki se izvaja v okviru programa INTERREG V-A SLOVENIJA-HRVAŠKA 2014-2020 – 28.9.2020 na Igu v Sloveniji izvedli sedmo skupno terensko usposabljanje gasilskih intervencijskih enot za čezmejno posredovanje v primeru jedrskih in radioloških nesreč.

Usposabljanje je bilo izvedeno na lokaciji Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje (ICZR) Republike Slovenije na Igu. Sodelovalo je 25 udeležencev iz 6 intervencijskih enot (samo iz Slovenije, zaradi posledic omejitev COVID-19), ki so uspešno preizkusili svoje znanje v treh različnih interventnih scenarijih (vajah), s katerimi so organizatorji vaje skušali kar najbolje simulirati razmere, v kakršnih bi se gasilci lahko srečali z nevarnostjo radioaktivnega sevanja pri svojem rednem delu. V prvem scenariju so demonstrirali varno posredovanje pri reševanju iz ponesrečenega vozila, ki je prevažalo radioaktivni vir. Sledilo je gašenje požara, do katerega je prišlo pri izvajanju industrijske radiografije, pri zadnji vaji pa so morali zaustaviti iztekanje radioaktivne tekočine iz soda.  Pri vseh treh vajah so morali udeleženci pokazati zadovoljivo znanje glede uporabe merilnikov radioaktivnega sevanja, optimizirati delo zaradi osebne zaščite ter poskrbeti za zaščito prebivalstva in okolja.

Poleg pripadnikov intervencijskih enot so se skupne vaje udeležili tudi predstavniki ključnih partnerjev v projektu ENRAS (Inštituta Jožef Stefan in GZS), ki so sodelovali kot organizatorji, ocenjevalci radioloških veščin in člani ekip ELME, ki so posredovale na poziv intervencijskih delavcev, prav tako pa tudi predstavniki pridruženih partnerjev v projektu (URSZR in URSJV), ki so sodelovali kot opazovalci.

Izvedeno skupno terensko usposabljanje na Igu je bilo sedmo od predvidenih devetih skupnih terenskih usposabljanj slovenskih in hrvaških intervencijskih enot, ki naj bi bile izvedene med junijem 2019 in novembrom 2020. Na vsaki skupni vaji bodo sodelovale tiste intervencijske ekipe čezmejnega območja, ki bodo v času med dvema vajama opravile posebej strukturirano individualno terensko usposabljanje.

V okviru skupnih čezmejnih vaj intervencijskih ekip bo usposobljenih najmanj 240 članov iz 60 intervencijskih enot, ki se bodo dodatno usposobili za uporabo merilnikov hitrosti doze ionizirajočega sevanja in interpretacijo izmerjenih podatkov, na podlagi rezultatov pa bodo pravilno postopali za varno delo pri intervenciji v primeru jedrske in radiološke nesreče.

Na podlagi skupnih vaj bo v okviru projekta ENRAS nato pripravljen program rednih skupnih čezmejnih usposabljanj za vse intervencijske enote z namenom vzdrževanja doseženega nivoja usposobljenosti in izobraževanja novih inštruktorjev tudi po zaključku projekta.

Objavljeno v Projektni dosežki, Usposabljanja | Komentarji so izklopljeni za Obvestilo o sedmem skupnem terenskem usposabljanju intervencijskih enot v okviru projekta ENRAS