Izberite jezik:English Slovenski
 
F2
homeF-2 / Organizacija / Meritve ionizirajočega sevanja / ELME - Ekološki laboratorij z mobilno enoto
Kaj pomeni ELME?
Natisni stran 

Ekološki laboratorij z mobilno enoto - ELME je organizacijska struktura, ki omogoča, da ustrezni strokovnjaki s svojo opremo in metodami na zahtevo upravnih organov profesionalno opravijo (1) meritve in analize kontaminacije okolja v radiološkem ali kemijskem izrednem dogodku, (2) ocenijo razsežnost in posledice kontaminacije in (3) pripravijo predloge za sanacijo okolja in vrnitev v normalne življenske razmere.

V primeru izrednega dogodka, ne glede na njegov vzrok (nesreča, namensko dejanje), lahko strokovnjaki ELME na zahtevo upravnih in drugih organov Slovenije na osnovi izvedenih meritev in analiz pripravijo priporočila za zavarovanje onesnaženega okolja, zaščito ogroženega prebivalstva in okolja, zmanjšanje nastale škode in preprečitev nove ter postopke za sanacijo kontaminiranega okolja.

ELME sestavljata dva mobilna laboratorija opremljena za hitre meritve in analize na terenu - mobilni radiološki laboratorij (MRL) in mobilni kemijski laboratorij (MKL) - ter vrsta stacionarnih laboratorijev usposobljenih za analizo vzorcev iz okolja. Strokovnjaki ELME rezultate teh analiz uporabijo pri oceni posledic izrednega dogodka in tveganj za prebivalce.

ELME je v stalni 24-urni pripravljenosti.
Kaj pomeni ELME?
Mobilni radiološki laboratorij (ELME-MRL)
Stacionarni radiološki laboratoriji
Mobilni kemijski laboratorij (ELME-MKL)
Stacionarni kemijski laboratoriji